EDIT: Diskuze o produktu CNEU 2008 je zde. Toto téma je zaměřeno pouze na diskuzi týkající se aktualizace a instalace produktu.
Informace o aktualizaci mapy CNEU pro nuvi, StreetPilot a Zumo na stránkách Garmin jsou zde a pro modely Kenwood zde.
Aktualizační DVD
Na obalu DVD se uvádí, že toto aktualizační DVD je určeno pro GPS jednotky s předinstalovanou mapou starší verze. Týká se to těchto kompatibilních zařízení:
- StreetPilot c510, c550
- Nuvi 200, 200W, 250, 250W, 270, 300, 310, 350, 360, 370, 600, 610, 650, 660, 670
- Zumo 400, 500, 550
Na zadní straně DVD je uveden osmimístný produktový klíč. Odemykací klíč mapy (25ti místný kód) uveden není a není nutné o něj žádat. Automaticky se po detekci zařízení zapíše do registru. Samozřejmě jej zobrazíte na stránkách my.garmin.com u svého registrovaného produktu:
my Registered Products >>> (vaše zařízení) >>> Mapsource Unlock
Obal DVD (pro zvětšení klepněte):

Aktualizační proces
Než popíšu jednotlivé kroky, tak ve stručnosti naznačím, jak instalace probíhá. Po spuštění instalátoru budete vyzváni k připojení vašeho Garmina k PC. Instalátor si na disk C: rozpakuje pracovní soubory, které zabírají necelé 2 GB, takže se ujistěte, že máte na tomto disku dostatek volného místa.
Instalátor se vás zeptá, který Evropský region budete chtít do zařízení instalovat. K mému překvapení mi nebylo nabídnuta celá Evropa, ale pouze její dílčí celky. Pravděpodobně to bylo způsobeno tím, že jsem v zařízení neměl dostatek místa a tak jsem vybral region mě nejbližší. Samozřejmě není problém dodatečně nainstalovat celou mapu přímo z MapSource. Kdo potřebuje vědět, jak na to, může využít tento návod.
Nejprve bude do PC instalována mapa CNEU NT 2008, která z disku ukousne dalších zhruba 1,7 GB, takže o to více musíte mít volného místa. Pokud již máte nějaké mapy instalované na jiném disku, bude se mapa automaticky instalovat do tohoto umístění - v mém případě D:\Garmin.
25-ti místný klíč pro odemčení mapy v PC bude automaticky vygenerován po detekci zařízení a uložen v registrech Windows. Pokud tento klíč budete chtít zobrazit, spusťte MapSource, pak klepněte na Pomůcky > Odemknout mapy... > tlačítko Další > zatrhněte Zobrazit nainstalované kódy pro odemčení > klepněte na tlačítko Další. Klíč najdete u komentáře City Navigator® Europe NT 2008 Update - nuvi (Unit ID 331943****)
Po instalaci mapy do PC se zahájí proces přenosu vybraného regionu mapy do samotného zařízení. Tady mě instalátor trochu převezl, protože jsem měl mapy uspořádané takto:
- gmapprom.img (CNEU 9)
- gmapprom1.img (Topo Czech a Atlas v6). Tento soubor jsem volil úmyslně, protože původní soubor gmapsupp.img se vždy přepisuje.
Instalátor novou mapu CNEU2008 ale zapsal do souboru gmapprom1.img, čímž mě převezl a Topo Czech i Atlas budu muset instalovat znovu. Přitom odemykací klíč pro novou mapu instalátor zapsal do souboru gmapprom.unl. Tohle ovšem zmiňuji jen tak pro zajímavost, protože jsem měl mapy uspořádané trochu nestandardním způsobem. Teď už k jednotlivým krokům instalace.
TIP: pokud chcete instalovat aktualizaci CNEU NT 2008 bez nutnosti připojení GPS přijímače k PC, spusťte z DVD tento soubor: X:\Windows\Msi\CNEUNT2008Update_CSY.msi. Tímto proběhne klasická instalace mapy, ovšem odemykací klíč nebude do registrů uložen automaticky. Získáte jej prostřednictvím svého účtu na my.garmin.com. Už jsem to popisoval výše.
Krok 1
Klasické uvítání v instalátoru...

Krok 2
Než klepnete na tlačítko Další, připojte k PC vaše GPS zařízení a vyčkejte až se na jeho displeji zobrazí ikona počítače.

Krok 3
V tomto kroku si můžete prostudovat licenci, zatrhnout "Souhlasím..." a vesele pokračovat dál.

Krok 4
Ve čtvrtém kroku budete vyzváni k zadání osmimístného kódu, který najdete na zadní straně DVD obalu (na zeleném lístku). Zadejte tento klíč a klepněte na tlačítko Další.

Krok 5
Nyní ve stahovacím seznamu zvolte region, který chcete do zařízení instalovat. Čím bude region větší, tím déle se bude mapa do zařízení instalovat. Znovu připomínám, že vybrané regiony lze do zařízení instalovat dodatečně z aplikace MapSource. Klepněte na Další.

Krok 6
Tato obrazovka se zobrazí pouze v případě, že nemáte dostatek volného místa na disku, který je zde uveden. Jak je z obrázku vidět, chybělo mi 9 MB volného místa na disku C:\ pro vytvoření pracovních souborů instalátoru. Pokud máte obdobný problém, uvolněte místo na disku a klepněte na tlačítko Nainstalovat.

Pokud ovšem nemáte místo ani pro instalaci mapy, bude jako bonus zobrazeno toto hlášení:

To mám jenom já pořád plný disk?

Krok 7
Indikátor stavu instalace mapy do PC. Jděte si zatím postavit na kafe.

Krok 8
Po instalaci mapy se bude automatiky generovat indexovaný soubor, který bude následně přenesen do zařízení GPS.

Krok 9
V tomto kroku neodpojujte GPS přijímač od PC, protože se do něj kopíruje soubor s mapou. Pokud už máte kafe uvařené, můžete se na něm teď v klidu pochutnat. Tato operace trvá opravdu dlouho - v závislosti na objemu dat zvoleného regionu.

Krok 10
Po dokončení přenosu mapy do GPS přijímače se zobrazí finální obrazovka, kterou můžete v klidu zavřít. Odpojte Garmina od PC a užívejte novou mapu City Navigator Europe NT 2008.