MyGarminWpt - správa waypointů v aplikaci MS Excel.

Diskuze o software, který má mnoho společného s touto značkou (MapSource, BaseCamp, POI Loader, WebUpdater a ostatní).

Re: MyGarminWpt - správa waypointů v aplikaci MS Excel.

Odeslatod Vita » 04.07.08 15:38 (Pá)

kopírováním dat to asi tedy půjde, přenos přes .gpx nechci používat pro výhledově velký počet bodů a také proto, že některé sloupce nahrazuji výpočtem.

POI body bývají označeny vlastní "ikonou" - jak toto zakomponovat do tohoto programu ?

když mi ujede ruka pak PoiLoader hlásí chybný formát .gpx
je v programu ještě prostor hlídat chyby formátu zadaných dat ?
Vita

Registrace: 18.03.08 16:50 (Út)

Odeslatod Path » 05.07.08 0:48 (So)

Ikonu pro POI bych řešil stejným názvem bmp souboru jako exportovaný gpx. Myslím tím ruční přejmenování souboru. Řešit to makrem je docela problematické.

Co myslíte tím "ujede ruka" ? Lze ohlídat kde co, ale jen vědět co konkrétně.
Obrázek uživatele
Path
Site Admin

Registrace: 15.05.07 23:15 (Út)

Odeslatod hurkar » 05.07.08 20:13 (So)

Dá sa v tomto programe nastaviť názov zobrazovaného POI mám na mysli napríklad bez upozornenia "varovanie" ktoré sa deje pri prenose bpdov cez POI Loader...

Obrázek

pýtal som a na to aj tu: viewtopic.php?f=19&t=346
Obrázek uživatele
hurkar

Registrace: 28.03.08 16:22 (Pá)

Odeslatod Vita » 05.07.08 21:58 (So)

ujede ruka - ale nepozorností jsem měl ve sloupci Categories závorky a PoiLoader to nebral,
ale udělat to blbovzdorné nejde (neb blbci jsou strašně vynalézaví) - toto bych asi neřešil.

spíše mne trápí tato chyba - viz příloha.
Excel 2003, SP3 - žádná vlastní data, jen export vzorových dvou řádků
a pak při zpětném importu takto vytvořeného .gpx to vyhodí tuto chybu.

pole A1, A2, B2 - koukám složitě doplňované souřadnice vybraného bodu a pod makrem
- tedy mi to neumožní si tam vnutit souřadnice "doma" neb tento bod v POI nepotřebuji, ten zná GPS od přírody.
(osobně bych neřešil, ať si tam každý ručně nakopíruje co chce)

chyba.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přílohy.
Vita

Odeslatod Path » 06.07.08 1:10 (Ne)

Vita napsal:spíše mne trápí tato chyba - viz příloha. Excel 2003, SP3 - žádná vlastní data, jen export vzorových dvou řádků
a pak při zpětném importu takto vytvořeného .gpx to vyhodí tuto chybu.

Aha, já si neuvědomil jednu zcela zásadní věc. Excel 2003 má limit v počtu znaků na jednu buňku. Ve verzi 2003 je maximální počet znaků 1024 (1k), kdežto já jsem aplikaci ladil pro Excel 2007, kde je počet znaků až 32k.

Takže tento problém způsobuje dlouhý popis u waypointu, ve vzoru konrétně Hotel Jalta ****!

S Excelem je zkrátka někdy potíž.

Vita napsal:pole A1, A2, B2 - koukám složitě doplňované souřadnice vybraného bodu a pod makrem
- tedy mi to neumožní si tam vnutit souřadnice "doma" neb tento bod v POI nepotřebuji, ten zná GPS od přírody.
(osobně bych neřešil, ať si tam každý ručně nakopíruje co chce)

Otázce jsem moc neporozuměl. Pole A1, A2 se nevyplňuje. Souřadnice se doplní automaticky, po výběru některého waypointu v buňce A1. Na tuto buňku stačí klepnout a ze seznamu vybrat bod, ke kterému budou počítány vzdálenosti a azimuty ostatních bodů. Nic se tedy nikam nekopíruje. Klepnout a ze seznamu vybrat - to je celé.
Obrázek uživatele
Path
Site Admin

Odeslatod Vita » 06.07.08 19:05 (Ne)

Excel 2003 - omezení na 1k - problém je tedy v makru ?
protože do buňky vložím třeba 20k znaků, a mohu s ní klidně pracovat bez omezení.

ad A1 - jak jsem psal - na této pozici bych nejčastěji měl souřadnice své garáže = DOMA
a to je současně asi i jediný bod, který nebude v seznamu POI/Waypoint bodů - neb GPS má tyto souřadnice jinde.
(ale vy zde máte vzoreček a makrem jej vždy opravíte, myslím, že v Excelu by stačilo souřadnice do této pozice jen zkopírovat a ušetřit hledací vzoreček - ale Vy pro to máte důvod - tedy to tam tak je a neřešme to)
Vita

Odeslatod Path » 06.07.08 20:00 (Ne)

Vita napsal:Excel 2003 - omezení na 1k - problém je tedy v makru ?
protože do buňky vložím třeba 20k znaků, a mohu s ní klidně pracovat bez omezení.

Přesně tak. VBA se staví na zadní, takže tento limit je opravdu strop.

Vita napsal:ad A1 - jak jsem psal - na této pozici bych nejčastěji měl souřadnice své garáže = DOMA
a to je současně asi i jediný bod, který nebude v seznamu POI/Waypoint bodů - neb GPS má tyto souřadnice jinde.
(ale vy zde máte vzoreček a makrem jej vždy opravíte, myslím, že v Excelu by stačilo souřadnice do této pozice jen zkopírovat a ušetřit hledací vzoreček - ale Vy pro to máte důvod - tedy to tam tak je a neřešme to)

Původní zámysl byl v porovnávání jednotlivých bodů, ale jinak osobně tuto fci považuji za zbytečnou. Spíš je to jen taková přidaná hodnota. Proto lze oba sloupce A a B skrýt. Garáž si můžete přidat do seznamu také a využít některý z pomocných sloupců na trvalý filtr - aby se tento waypoint nezobrazoval. Exportováno je vždy pouze to, co není filtrem skryté. Filtry jsou poměrně silný nástroj.
Obrázek uživatele
Path
Site Admin

Odeslatod Vita » 08.07.08 22:19 (Út)

soukám body do programu a když jich je ke 4000 - jde to již dost ztuha.

opět jedna drobnost - kontrola duplicit - volím - vytvořit seznam konfliktních položek
vytvoří se list DUPLICITY a vyskočí chybka (a následně přestane být funkční volání CTRL+M)

chyba.jpg

jinak jsem si doplnil i barevné zvýraznění duplicity je-li současně v obou souřadnicích.

Načítám data z různých zdrojů a na listu Import je ještě upravuji - tj. z dat, která bývají v jednom poli, extrahuji třeba adresu.
(a poměrně pracně pak hledám, kde vzoreček nezafungoval a v poli je #hodnota# - tedy chyba výpočtu. )
V listu Import měním formát "text" na "obecný" - tedy tam., kde potřebuji výpočet.

Jinak spokojenost, jde tím skutečně udělat pořádek v bodech.
Nemáte oprávnění prohlížet přílohy.
Vita

Odeslatod Vita » 09.07.08 0:17 (St)

království za koně

při větším objemu bodů je excel už dost líný,
bylo by kouzelné mít makro, které by podle ´"čísla v buňce" na které stojím (většinou list Compare)
"skočilo" na shodné číslo řádku listu "My Waypoints"
Vita

Odeslatod Path » 09.07.08 0:37 (St)

Vita napsal:soukám body do programu a když jich je ke 4000 - jde to již dost ztuha.

Pokud jde o rychlost, pak zpomalení při větším objemu dat způsobují podmíněné formáty, případně vzorce pro výpočet vzdáleností. Pro 4000 bodů s obsáhlejšími popisy je už vhodnější spíše databáze než tabulkový procesor. I když jsem s tímto počtem neměl v Excelu nijak zásadní problém - všechna makra v této aplikaci řeší pohyby waypointů mezi listy pomocí dynamických polí místo velmi pomalých smyček. Jak jsem již dříve zmiňoval, tato aplikace byla myšlena prioritně pro waypointy (ne pro obsáhlé POI). Při větším počtu POI bude opravdu vhodnější každou kategorii uvádět v samostatném souboru XLS. Je to přeci jen Excel, který své limity má. Můžete ale zkusit podmíněné formáty z listu My Waypoints odstranit.

Vita napsal:opět jedna drobnost - kontrola duplicit - volím - vytvořit seznam konfliktních položek
vytvoří se list DUPLICITY a vyskočí chybka (a následně přestane být funkční volání CTRL+M)

Co se týká té chyby, nemám teď přístup k PC, kde je instalován Excel 2003. Ve verzi 2007 žádnou chybu nehlásí. Mrknu na to později. Při výskytu chyby VBA se všechny událostní procedury včetně klávesových zkratek resetují - zde pomůže restart aplikace.

Vita napsal:Načítám data z různých zdrojů a na listu Import je ještě upravuji - tj. z dat, která bývají v jednom poli, extrahuji třeba adresu (a poměrně pracně pak hledám, kde vzoreček nezafungoval a v poli je #hodnota# - tedy chyba výpočtu. )
V listu Import měním formát "text" na "obecný" - tedy tam., kde potřebuji výpočet.

Jaký vzorec máte na mysli? Můžete to nějak konkretizovat?
Obrázek uživatele
Path
Site Admin

PředchozíDalší

Zpět na Garmin: Software